Sokszor már azelőtt, hogy valakit megpillantanánk, ítéletet mondunk róla az autója alapján. A BMW-s nyilván nyomulós, a Merci-tulaj felvág, a hondás pedig egy kamikaze – biztosan ismeri ön is az összes sztereotípiát, amelyek szinte kivétel nélkül negatívak. A Volvo talán az egyetlen márka, amiről az általánosan elfogadott kép nem ennyire szomorú.

Ez a forma művészet: egyszerre visszafogott és tiszteletet parancsoló, barátságos és brutális. 

Mert aki Volvóban ül, visszafogott, előzékeny, családbarát, talánaz egyetlen némiképp pejoratív jelző, ami eszünkbe juthat, hogy unalmas.Vonatkoztassunk el attól, hogy jogosak-e ezek a régi beskatulyázások, inkább vessünk egy pillantást a svédek terepkombijára: a Cross Country eleven cáfolatnak tűnik, hiszen aki ezt vezeti, aligha fog sótlan, kispolgári figurának tűnni.

A SUV-divat előtt indult a Cross Country

A Volvo a kilencvenes évek második felében kezdte az akkor már valóban unalmas, de legendásan kényelmes kombijait terepesíteni. Az első szériás V70 XC, majd a második és harmadik XC70 műanyag elemekkel körbepakolt, emelt hasmagasságú kombi volt, amivel ki lehetett merészkedni az erdei csapásokra is, de nem nézett ki terepjárónak. Azóta viszont fordult egyet a világ és mindenki terepjárónak kinéző autót szeretne, amivel esze ágában sincs elhagyni az aszfaltot.

A terepkombik őse az AMC Eagle volt, de a műfaj csak a kilencvenes években lett népszerű a Volvo (Cross Country), a Subaru (Outback) és Audi (Allroad Quattro) modellekkelFORRÁS: ORIGO

Ezért mára a Cross Country sorozat sokat finomodott, bár én még mindig sokkal inkább egy ilyennel hajtanék fel a tajgára, mint bármelyik tucat SUV-val. Ma a svéd kombik közt amúgy a V90 a zászlóshajó (abból is készül CC), de a kisebb testvér, a tesztünkben szereplő V60 sem mondható kicsinek, sőt.Az Audi A4-essel és a C-Mercivel játszik egy ligában,de mindkettőnél hosszabb és szélesebb is, a Volvo formavilága pedig alighanem sokak szívéhez közel áll.

A Volvo szándékosan más, mint a többiek, és ez nagyon jól áll nek

Nem mindig volt ez így a V60-nál, sőt, egy időben ő volt a kissé rút kistestvér, de most végre kinőtte a pattanásokat és mindenben felzárkózótt a bátyjához. Elegáns, hosszan elnyújtott a forma, mentes minden optikai csalástól és túlbonyolított ívtől. A skandináv isten, Thor kalapácsát formázó nappali LED-ek is egyediek és könnyen felismerhetővé teszik az autót, de a hátsó lámpa is úgy újult meg, hogy az ember belelátja az ezredfordulós V70 fényeit is.

Ki vannak találva a lámpák, a kalapácsot formázó LED egyedi

Svéd finomságok boltja

Aki ült hátul az előző generációs V60-ban, tudja, hogy ott egy dolgot nem lehetett: rendesen elférni. Most a külső méretekkel összhangbana belsőt is úgy növelték meg, hogy sereghajtóból éllovas lett,a Volvo szerint a kategória legtágasabb hátsó fertálya ez. Nem esik nehezemre elhinni, a belső simán megközelíti a legendásan szellős Superb méreteit, egy megtermett, 190 centi körüli férfi is kényelmesen ki tud nyújtózni nemcsak elöl, de hátul is. A csomagtér 529 liter, ami elég nagyvonalú.

A Saabnak már késő volt felvállalni a svéd identitást, de a kínai kézben lévő Volvo most megteszi

Ahogy a külső, úgy a belső is az új Volvo-kaptafa alapján készül, szerintem nincs ember, aki a műszerfal vagy a középkonzol alapján megmondja, melyikben is ül. Persze ha közvetlenül a V60 után száll át a V90 Cross Countryba, nyilván érezni fog némi plusz szélességet, de ezek a centik egy pillanatra sem hiányoztak a kisebbik modellben ücsörögve.

Letisztult formák, de kicsit komor színösszeállítás. Keret nélküli a belső tükör, digitális a műszeregység, közben már tömegmárkák is átvették az álló tabletet

A beltér ízléses fával és bőrrel van burkolva, bár ha már egyszer Volvo, akkor egyértelműen a világos belsőt preferálnám – ez az összeállítás biztosan komorabb, mint amit az Ikea lakberendezői maguknak konfigurálnának.Fotelben már évtizedek óta a Volvo az etalon,ez itt sincs másképp: nagyon kéne egy ilyen otthonra, kerekeken a számítógép elé. A kinézet és a kényelem viszont kevés, nem árt, ha az ergonómia is stimmel, márpedig ezen a területen komoly kihívásokkal küzd a V60.

Minden funkció és beállítás az álló tájolású központi kijelzőre költözött, innen lehet – elég bonyolultan – állítani a klímát, a szellőzést és az ülésfűtést is, persze minden művelethez rá kell nézni a képernyőre. Maga a menü nem igazán szép, de ennél rosszabb, hogy egy hét után sem tudtam kiismerni a logikáját. A digitális műszerfal viszont letisztult és egyszerű, ezt tudtam szeretni, még ha túl sok egyéni beállításra nincs is lehetőség.

Kevés a fizikai gomb, de a kijelzőn azért komoly tumultus tud lenni

A motorindítás elég menő, egy kristályokkal díszített kapcsolót kell a váltó mellett jobbra pöccinteni.Nem vagyok egy hangos dízelgyűlölő, de ehhez a karakterhez annyira nem illik ez a karakteresen (értsd: a kelleténél és a konkurenciánál hangosabban) kerregő négyhengeres motor, hogy minden indítás fájdalmas volt. Egy idő után még a start-stopot is inkább kikapcsoltam, csak ne kelljen minden piros lámpánál végigszenvedni.

Ebben a kategóriában megkerülhetetlen a dízel, és ez sem húz rosszul, csak a hangja nem szép

A Cross Country-hoz nem lehet megrendelni a plug-in hibrid hajtásláncot, így az egy szem dízelen kívül csak a T5 jelű (250 lovas) benzines van, ami kár, mert a V60 karakterének egyértelműen a némaság állna jól. A D4 nevű fülsértő dízel amúgy kétliteres, 190 lóval és 400 Nm-rel. Megy is rendesen, ezzel nincs baj (a gyári adatok szerint 7,6 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből százra), de pörgetve sem lesz szebb a hangja.

Motorindító kapcsoló és vezetésimód állító tekerentyű. Masszívnak és tartósnak tűnik minden

Gördülő páncélszekrény, de kikerüli a bajt

Vezetni viszont nagyon jó a Volvót, a 7,5 centis emelés pont a megfelelő helyre tolja a kasztnit és jól ki lehet látni, kellemes vele hosszan tekeregni vidéki országutakon. Ha megfelelő felnikkel rendeljük (20-as helyett beérjük 19, urambocsá 18 colossal),rosszabb földutakon is elég rendesen lehet vele porolni,és laza burkolaton sem lesz gond a tapadással, hála az állandó összkerékhajtásnak, ami alapáron jár minden V60 CC-hez.

Aki nem akar dízelezni, a Cross Country-t 250 lóerős négyhengeres benzninessel (T5) is kérheti, ezzel véget is ért a motorválaszték

Ha hozzátesszük, hogy a tömege 1,8 tonna (erre mondják sokan, nem spórolták ki belőle a rendes svéd acélt), és csak a nyolcfokozatú automatával lehet a Cross Country-t konfigurálni, akkor máris érthető és elfogadható a 9 liter feletti átlagfogyasztás. A biztonsági fejlesztések terén élenjáró gyártó felsorolhatatlanul sok hárombetűs rendszert és vezetéstámogató technológiát pakolt a V60-ba is, nagyon koncentrálni kell, ha biztosítási csalást akarunk elkövetni és valaminek nekimenni.

Nem toltam előre az első üléseket, ennyi hely van egy átlagos felnőtt férfi mögött – meg lehet lenni a SUV-ok belmagassága nélkül is

A City Safety rendszer már nemcsak fékez, de ki is kerüli a gyalogosokat, nagytestű állatokat vagy bicikliseket (és persze az autókat), a holttérfigyelő belenyúlhat a kormányba. Ha hátulról belénk akarnak jönni, a V60 villogással figyelmezteti az elbambult sofőrt, aktiválja a fékeket és megfeszíti az öveket.A legizgalmasabb újítások egyike a Connected Safety,amely összekapcsolja az úton lévő Volvókat és tájékoztatja a sofőröket a más autók által érzékelt veszélyről: balesetről, csúszós útról.

A hátsó ülések klímapanelje (az ülésfűtés is innen vezérelhető). Kár hogy előre nem jutott ilyen és mindent a menüből kell kapcsolgatni

Valamiért tabu a plug-in hibrid hajtás

Nem volt nehéz megszeretni a V60-at – ha magamnak kellene a kategóriából autót választanom, egyértelmű, hogy shortlist-es lenne. Az ember meglátja, beül, és azt érzi, hogy hazaért. Ráadásul ez az autó az, amivel a legnagyobb a valószínűsége, hogy az ember tényleg épségben hazaér. A Cross Country egyszerre divatos és eredeti, a mérete pedig szerintem tökéletes, egy pillanatig nem vágyik az ember nagyobbra, két gyerekkel családi autónak is ideális.

Nemcsak nagy, de jól használható is a csomagtér, sok apró ötletes megoldással

Az ára persze más kérdés, a sima V60 ugyanis 10,7 millió forintról indul, a legolcsóbb (dízel) Cross Country 13,9 millió, az elég rendesen kitömött tesztautó pedig 17 felett jár.Ennyi pénzért azért már van bőven választási lehetőség,én ebben az árkategóriában már biztosan plug-in hibridet keresnék. Házon belüli példánál maradva a terepcsomag nélküli V60-ból van is ilyen, ráadásul 320 lóerős turbós benzinessel és villanymotorral kombinálva, nagyjából a tesztautóval azonos áron.

Nincs benne semmi trükk, semmi bonyodalom. Két éve mutatkozott be az aktuális V60 a nagyobb Volvók muduláris platformján
vágó dizájnt, vagy inkább a jövőbemutató technológiát és a zöld rendszámot akarja-e, de még nagyobb dilemma, hogy miért nem lehet mind a kettőt egyszerre? Kéne tehát egy Cross Country, 50 km-es elektromos hatótávval és nagy teljesítménnyel, remélhetőleg erre Svédországban (vagy Kínában) is mielőbb rájönnek. Persze létezik plug-in hibrid hasonló méretben az XC60-ból, de jóval drágább, és elveszti a lényeget azzal, hogy behódol a SUV-divatnak.